Οι τέντες  προστατεύουν τους χώρους μας  από το δυνατό ήλιο το καλοκαίρι αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Αποτελούν έναν απαραίτητο μηχανισμό προστασίας  του σπιτιού μας τόσο από την ηλιακή ακτινοβολία και την έντονη ζέστη του καλοκαιριού όσο και από τα κρύα ρεύματα αέρα του χειμώνα. Ομορφαίνουν τα μπαλκόνια μας και όλοι χαιρόμαστε να απολαμβάνουμε την δροσιά και την σκιά που μας προσφέρουν. Για να τις διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για περισσότερα χρόνια όμως, χρειάζονται την φροντίδα μας.

Καταρχήν δεν πρέπει να τις μαζεύουμε όσο είναι βρεγμένες και καλό είναι μετά από βροχή να τις κατεβάζουμε έτσι ώστε να στεγνώνουν φυσικά.

Αν παρατηρήσουμε κάποιο σκίσιμο ή φθορά σε κάποιο σημείο της τέντας, πρέπει να επιδιορθώσουμε αμέσως  τη ζημιά πριν αυτή μεγαλώσει. Το ιδανικό είναι να απευθυνθούμε  σε κάποιον ειδικό τεχνίτη  άμεσα. Αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να επισκευάσουμε μόνοι μας  τη φθορά ή το σκίσιμο, αυτό που θα χρειαστούμε είναι ένα κομμάτι τεντόπανο ικανό να καλύψει το φθαρμένο σημείο και μια σακοράφα για να το ράψουμε. Φυσικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή πάνω στη σκάλα και αρκετή υπομονή.

Αν αντιληφθούμε κάποιον λεκέ ή μια βρωμιά που έπεσε στην τέντα , καλό είναι να προσπαθήσουμε να τον απομακρύνουμε αμέσως, έτσι ώστε να αποφύγουμε το σάπισμα του τεντόπανου. Γενικά, ότι πέφτει πάνω στα τεντόπανα, με τον καιρό τα διαβρώνει.

Το πλύσιμο των τεντών μας είναι κάτι που θα πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον. Το ξέπλυμα που κάνουμε συχνά με το λάστιχο  όταν πλένουμε τα μπαλκόνια μας,, μπορεί να απομακρύνει την σκόνη αλλά δεν είναι σωστός καθαρισμός.

Για να πλυθεί η τέντα μας λοιπόν θα πρέπει να είναι στεγνή και για το πλύσιμό της θα χρειαστούμε μια καθαρή και μαλακή βούρτσα ή σκούπα. Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό γιατί θα αλλοιώσει τις ίνες του υφάσματος και θα χαλάσει το τεντόπανο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  ένα απαλά απορρυπαντικό και να βουρτσίσουμε την επιφάνεια του τεντόπανου με την βούρτσα και αμέσως μετά να ξεπλύνουμε με άφθονο νερό. Για την επάνω μεριά των τεντών η διαδικασία είναι η ίδια, μόνο που εδώ θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του γείτονά μας ώστε να μας επιτρέψει να πλύνουμε από το μπαλκόνι του την τέντα μας. Ιδανικά θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε όλοι οι συγκάτοικοι της πολυκατοικίας και να κάνουμε την ίδια ημέρα τον καθαρισμό των τεντών σα, διαδοχικά ξεκινώντας από τον τελευταίο όροφο, ώστε να αποφύγουμε να πέσουν τα βρώμικα νερά από τον πάνω όροφο στην φρεσκοπλυμένη τέντα μας!

Αφού πλύνουμε τις τέντες μας είναι σημαντικό να τις αφήσουμε να στεγνώσουν καλά και
σ τη συνέχεια ιδανικά να τις  ψεκάσουμε με ένα σπρευ σιλικόνης που θα βρούμε στα χρωματοπωλεία . Η σιλικόνη θα προστατέψει τα τεντόπανα από σκόνες, ρύπους και λεκέδες αλλά κυρίως τα κάνει αδιάβροχα έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν  από μούχλα που μπορεί να δημιουργηθεί από τις βροχές και την υγρασία. Αν θέλουμε να τις μαζεψουμε μετά, πρέπει να προσέξουμε να έχει στεγνώσει καλά η σιλικόνη.